Şedinţa Consiliului de Conducere al ABIR din 19 septembrie 2006
Au fost prezenţi următorii membri ai Consiliului :
Prof. dr. Mircea Regneală, vicepreşedinte Adriana Szekely, vicepreşedinte Maria Drăghici, secretar general Robert Coravu, trezorier Lăcrămioara Blascioc, Octavian Lohon, Luminita Miron, Doina Ostafe, Ivona Olariu, Maria Colătău, Elena Pohodnicaru, Gilda Drăgănescu, Valentina Lupu
Membrii Consiliului au făcut propuneri pentru acordarea distincţiilor ABIR .
Cu această ocazie a fost readusă în discuţie de către doamna Gilda Drăgănescu posibilitatea ca şi unii membrii ai Consiliului care desfăşoară o activitate deosebită să poată primi o recunoaştere publică pentru activitatea lor prin acordarea unei diplome ABIR, sugestie care a fost respinsa pe motiv de deontologie a acordării unor astfel de distincţii care nu pot fi autoadresate. A fost respinsă de asemenea propunerea doamnei Luminiţa Miron care a propus ca diplomele sa se acorde şi unor bibliotecari mai tineri care s-au făcut remarcaţi pentru încurajarea acestora. Motivul respingerii a fost că, pentru a căpăta greutate, diplomele ABIR se vor acorda doar acelora dintre membri a căror valoare este confirmată de trecerea timpului pentru a nu se ajunge la o acordare de diplome în mod conjunctural sau pripit.
Un alt subiect discutat a fost al acordării de diplome celor care ies la pensie. Doamna Doina Ostafe a pus sub semnul întrebării acordarea automată a diplomei tuturor celor care ies la pensie, diploma fiind in esenta o recunoastere a valorii profesionale. S-a mai propus şi s-a votat ca pe langa diplomă, domnul Prof. Vasile Ţâra să mai primească şi un cadou în cărţi din partea ABIR, iar cei cu diplome de onoare şi de fidelitate să primească câte 100 de lei. S-a hotărât ca toţi cei care primesc distincţii să primească şi flori.
Comisiile de examinare a dosarelor depuse pentru premiile ABIR au confirmat că activitatea doamnelor Viorica Onişoru şi Stela Sebe merită a fi răsplătită cu cele două premii, fiecare în valoare de 250 lei.
Ca urmare a discuţiilor purtate în Consiliu, a fost votată acordarea următoarelor distincţii de către ABIR pentru anul 2006:
Diploma de excelenţă
Prof. Univ. Dr. Vasile D. Ţâra (BCU Timişoara)
Premiul « N. Georgescu Tistu » (bibliotecari şcolari)
Viorica Onişoru (CCD Alba)
Premiul « Ioan Bianu »
Stela Sebe (CCD Focşani)
Diploma de onoare
Ioana Tunaru (Filiala Dolj), Viorica Sâncrăian (Filiala Cluj),
Diploma de fidelitate
Victoria Nedelcoviciu (Filiala Arad), Tanţa Popescu (Filiala Ialomiţa), Ion Stămescu (Filiala Teleorman),
Diploma ABIR
Filiala Timiş : Odilia Ciunta, Flavia Capşa, Camelia Brumariu, Tamara Petrova, Cristina Ciulă, Valentina Ardelean Mihaela Cristea, Delia Pârşan, Tatiana Borlovan, Aurica Domocoş, Livia Simionca, Eliyabeta Juhasz, Adriana Popa, Florentina Ciobanu, Henrieta Alina Muntyan, Violeta Ivan, Doina Lică, Victoria Ursu
Veronica Camenschi (Filiala Vaslui), Ioana Robu (Filiala Cluj), Sally-Wood – Lamont (Filiala Cluj), Olga Moraru (Filiala Iaşi), Lucia Drăgan (Filiala Buzău), Marilena Badea (Filiala Buzău)
Domnul preşedinte Mircea Regneală a supus spre dezbatere proiectul transformării ABIR în Asociaţia Bibliotecarilor din România şi desfinţării FABR. Dânsul a expus în linii generale structura acestei noi organizaţii urmând ca statutul şi detaliile privind funcţionarea efectivă sa fie stabilite ulterior.
Au fost semnalate de către membrii Consiliului care reprezintă bibliotecile din învăţământ problemele cu care se confruntă bibliotecarii şcolari în gestionarea noilor fonduri acordate de Ministerul Educaţiei bibliotecilor şcolare, probleme care sunt provocate de timpul limitat de cheltuire a banilor şi constrângerile în selecţia resurselor care pot fi achiziţionate printr-o procedură complicată inutil.
Etichete: consiliul de conducere