luni, septembrie 25, 2006

Şedinţa Consiliului de Conducere al ABIR din 19 septembrie 2006

Au fost prezenţi următorii membri ai Consiliului :

Prof. dr. Mircea Regneală, vicepreşedinte Adriana Szekely, vicepreşedinte Maria Drăghici, secretar general Robert Coravu, trezorier Lăcrămioara Blascioc, Octavian Lohon, Luminita Miron, Doina Ostafe, Ivona Olariu, Maria Colătău, Elena Pohodnicaru, Gilda Drăgănescu, Valentina Lupu

Membrii Consiliului au făcut propuneri pentru acordarea distincţiilor ABIR .

Cu această ocazie a fost readusă în discuţie de către doamna Gilda Drăgănescu posibilitatea ca şi unii membrii ai Consiliului care desfăşoară o activitate deosebită să poată primi o recunoaştere publică pentru activitatea lor prin acordarea unei diplome ABIR, sugestie care a fost respinsa pe motiv de deontologie a acordării unor astfel de distincţii care nu pot fi autoadresate. A fost respinsă de asemenea propunerea doamnei Luminiţa Miron care a propus ca diplomele sa se acorde şi unor bibliotecari mai tineri care s-au făcut remarcaţi pentru încurajarea acestora. Motivul respingerii a fost că, pentru a căpăta greutate, diplomele ABIR se vor acorda doar acelora dintre membri a căror valoare este confirmată de trecerea timpului pentru a nu se ajunge la o acordare de diplome în mod conjunctural sau pripit.

Un alt subiect discutat a fost al acordării de diplome celor care ies la pensie. Doamna Doina Ostafe a pus sub semnul întrebării acordarea automată a diplomei tuturor celor care ies la pensie, diploma fiind in esenta o recunoastere a valorii profesionale. S-a mai propus şi s-a votat ca pe langa diplomă, domnul Prof. Vasile Ţâra să mai primească şi un cadou în cărţi din partea ABIR, iar cei cu diplome de onoare şi de fidelitate să primească câte 100 de lei. S-a hotărât ca toţi cei care primesc distincţii să primească şi flori.

Comisiile de examinare a dosarelor depuse pentru premiile ABIR au confirmat că activitatea doamnelor Viorica Onişoru şi Stela Sebe merită a fi răsplătită cu cele două premii, fiecare în valoare de 250 lei.

Ca urmare a discuţiilor purtate în Consiliu, a fost votată acordarea următoarelor distincţii de către ABIR pentru anul 2006:

Diploma de excelenţă
Prof. Univ.
Dr. Vasile D. Ţâra (BCU Timişoara)

Premiul « N. Georgescu Tistu » (bibliotecari şcolari)
Viorica Onişoru (CCD Alba)

Premiul « Ioan Bianu »
Stela Sebe (CCD Focşani)

Diploma de onoare
Ioana Tunaru (Filiala Dolj), Viorica Sâncrăian (Filiala Cluj),

Diploma de fidelitate
Victoria Nedelcoviciu (Filiala Arad), Tanţa Popescu (Filiala Ialomiţa), Ion Stămescu (Filiala Teleorman),

Diploma ABIR
Filiala Timiş : Odilia Ciunta, Flavia Capşa, Camelia Brumariu, Tamara Petrova, Cristina Ciulă, Valentina Ardelean Mihaela Cristea, Delia Pârşan, Tatiana Borlovan, Aurica Domocoş, Livia Simionca, Eliyabeta Juhasz, Adriana Popa, Florentina Ciobanu, Henrieta Alina Muntyan, Violeta Ivan, Doina Lică, Victoria Ursu
Veronica Camenschi (Filiala Vaslui), Ioana Robu (Filiala Cluj), Sally-Wood – Lamont (Filiala Cluj), Olga Moraru (Filiala Iaşi), Lucia Drăgan (Filiala Buzău), Marilena Badea (Filiala Buzău)

Domnul preşedinte Mircea Regneală a supus spre dezbatere proiectul transformării ABIR în Asociaţia Bibliotecarilor din România şi desfinţării FABR. Dânsul a expus în linii generale structura acestei noi organizaţii urmând ca statutul şi detaliile privind funcţionarea efectivă sa fie stabilite ulterior.

Au fost semnalate de către membrii Consiliului care reprezintă bibliotecile din învăţământ problemele cu care se confruntă bibliotecarii şcolari în gestionarea noilor fonduri acordate de Ministerul Educaţiei bibliotecilor şcolare, probleme care sunt provocate de timpul limitat de cheltuire a banilor şi constrângerile în selecţia resurselor care pot fi achiziţionate printr-o procedură complicată inutil.

Etichete:

Scrisoarea Consiliului de conducere al ABIR adresata colegilor din Filiala ABIR Timis

Stimaţi colegi,


Consiliul de conducere al Asociaţiei Bibliotecarilor din Învăţământ - România vă mulţumeşte pentru modul cu totul deosebit în care aţi organizat cea de-a XVII-a Conferinţă Naţională a ABIR.

Desfăşurată într-un moment de mare importanţă pentru ţara noastră, aflată cu puţine luni înaintea momentului integrării în Uniunea Europeană, Conferinţa Naţională a ABIR de la Timişoara a pus în evidenţă încă o dată preocupările bibliotecarilor şcolari şi universitari pentru dezvoltarea profesiei şi a bibliotecilor de învăţământ româneşti.

Totodată, Conferinţa Naţională din acest an a reprezentat prilejul cu care s-a afirmat, mai puternic ca niciodată, dorinţa asociaţiei noastre de unire a tuturor profesioniştilor din bibliotecile româneşti într-o unică asociaţie, care să reprezinte mai bine interesele breslei pe plan naţional.

În mod deosebit, ţinem să transmitem felicitările noastre colegilor de la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timişoara, în frunte cu domnul director general, prof.univ.dr. Vasile D. Ţâra, gazdele noastre primitoare, care au ştiut, prin implicarea şi spiritul organizatoric de care au dat dovadă, să facă din această conferinţă un eveniment profesional remarcabil.


Consiliul de conducere al ABIR

Etichete: ,

marți, septembrie 12, 2006

Conferinta de la Timisoara - ultima ora

Stimati colegi,

In vederea definitivarii programului de organizare a Conferintei Nationale ABIR, va rugam sa ne comunicati pina joi, 14.09.2006, ora 13, urmatoarele date:

1. Lista completa SI DEFINITIVA, cu nume si prenume, a participantilor la Conferinta din partea institutiei Dvs.

2. Denumirea institutiei pe care o reprezentati

3. Localitatea, judetul

4. Data, ora si numarul trenului cu care sositi la Timisoara (aceste informatii sunt absolut necesare pentru a va putea intampina la gara, ca sa va conducem la locul de cazare)

5. Unde doriti sa fiti cazat (OPTIUNEA DEFINITIVA):

- Hotel Timisoara, in camere cu doua paturi, cost 70 RON/pat/noapte sau single 100 RON/noapte (mic dejun inclus)

- Caminul nr. 12 (Complexul studentesc), in camere de doua paturi, cu chiuveta in camera si grup sanitar comun, gratuit

6. Daca doriti sa luati masa la Restaurantul Universitatii Politehnica (situat in vecinatatea Caminului 12):

- mic dejun: 6 RON

- pranz: 15 RON

- cina: 12 RON

7. Daca doriti sa participati la Cina festiva (21.09.2006, ora 20), cost 45 RON/persoana

8. Daca doriti sa participati la vizita de documentare in Ungaria (22.09.2006), la Biblioteca Universitatii din Szeged, data recent in functiune, cost 22 RON/persoana. Deplasarea cu autocarul, e nevoie de pasaport si de aprox. 30 euro pentru eventuale cheltuieli.

In asteptarea unui raspuns din partea Dvs. a tuturor, va multumim,

Doina Lica

Presedinte Filiala ABIR Timis

doina.lica@bcut.ro

Etichete: ,

Programul Conferintei de la Timişoara

A XVII-A CONFERINŢĂ NAŢIONALĂ A ABIR


Situaţia bibliotecilor din învăţământ în pragul aderării României la Uniunea Europeană


PROGRAM

Timişoara, 20-22 septembrie 2006


Miercuri, 20 septembrie 2006

8:00 - 9:00 Primirea şi înregistrarea participanţilor

9:00 - 10:00 Ceremonia de deschidere. Cuvinte de salut

10:00 - 10:40 Raportul Consiliului de conducere. Raportul Comisiei de cenzori

10:40 - 11:00 Vasile Ţâra, Starea bibliotecilor din învăţământ în pragul aderării României la Uniunea Europeană

11:00 - 11:15 Doina Banciu, Prezentare ROLiNeST – de la teorie la practică

11:15 - 11:30 Pauză de cafea

11:30 - 12:00 Prezentarea bazelor de date EBSCO (ROMDIDAC)

12:00 - 12:30 Tendinţe în achiziţia de resurse documentare (BOOKS UNLIMITED/INFORMA MANAGEMENT)

12:30 - 14:00 Pauză de prânz

14:00 - 14:30 Decernarea premiilor şi diplomelor ABIR

14:30 - 15:00 Lansări de carte: Constanţa Dumitrăşconiu, Repertoriul lucrărilor elaborate de bibliotecile din România. Vol. 1: Lucrări elaborate de biblioteci publice; Angela Marcu, Noi tendinţe în serviciile de referinţe din biblioteci; Ian C. McIlwaine, Clasificarea Zecimală Universală: ghid de utilizare (trad. de Victoria Frâncu)

15:00 - 16:00 Rapoartele preşedinţilor de secţiuni ABIR

16:00* - 18:00 Lucrări pe secţiuni: Catalogare-Clasificare-Indexare, Statistică şi evaluare, Editorială

17:00 - 19:00 Lucrări pe secţiuni: Legislaţie de bibliotecă şi perfecţionare profesională, Periodice

* Cei interesaţi pot efectua, în intervalul orar 16:00 - 19:00, o vizită la obiective culturale din Timişoara


Joi, 21 septembrie 2006

9:00 - 11:00 Lucrări pe secţiuni: Informatizare, Referinţe

11:00 - 13:00 Lucrări pe secţiuni: Achiziţie şi dezvoltarea

colecţiilor, Colecţii speciale, conservare şi restaurare

13:00 - 14:00 Pauză de prânz

14:00 - 16:00 Lucrări pe secţiuni: Comunicarea documentelor şi împrumutul interbibliotecar, Biblioteci şcolare şi ale CCD, Biblioteci medicale

16:00 - 17:00 Şedinţa comună a Consiliului de conducere al ABIR şi a preşedinţilor de secţiuni pentru întocmirea Planului de activitate al ABIR pe anul 2007

17:00 - 18:30 Prezentarea proiectului constituirii Asociaţiei Bibliotecarilor din România. Prezentarea în plen a Planului de activitate. Probleme organizatorice. Închiderea lucrărilor conferinţei

20:00 Masă festivă

Vineri, 22 septembrie 2006

8:00 - 20:00 Excursie documentară - vizitarea Bibliotecii Universităţii din Szeged (Ungaria)



Etichete: ,

Comunicari la Conferinta de la Timisoara in cadrul sectiunilor

Comunicări prezentate în cadrul secţiunilor profesionale


Catalogare, clasificare, indexare

Victoria Frâncu. Bibliotecarul - anonim organizator al universului cunoaşterii

Odilia Ciunta. Puncte de vedere in utilizarea câmpurilor de subiect în ROLiNeST (Romanian Library Network Science & Technology)

Ramona Toroczkay. Alocarea subiectului la monografii din domeniile: geografie, ştiinţe biografice şi istorie

Lia Vighi. Cui aparţin marii scriitori: ţării de origine sau ţării de adopţie? Aspecte controversate în indexarea cărţilor de literatură

Informatizare

Valentina Ardelean. Integrarea datelor de achiziţie în programul integrat de biblioteca ALEPH 500

Carla Suhaida. Urmărirea publicaţiilor seriale cu ajutorul sistemului ALEPH 500

Alina Muntyanu, Recepţia publicaţiilor seriale în mod automatizat

Delia Pârşan. Avantajele utilizării modulului de circulaţie al programului ALEPH 500

Doina Ostafe. ROLiNeST - realizări şi perspective

Legislaţie de biblioteca şi perfecţionare profesională

Luminiţa Miron, Amelia Costoiu. Culegere de acte legislative cu aplicare în biblioteci

Octavia-Luciana Porumbeanu. Educaţia specialiştilor din structurile infodocumentare în domeniul managementului cunoaşterii

Crista Filip. Accesarea programelor comunitare de către biblioteci - oportunităţi de finanţare

Elena Chiaburu, Nou şi complementar: Biblioteca Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor

Biblioteci şcolare şi biblioteci ale Caselor Corpului Didactic

Viorica Onişoru. Să citim pentru mileniul III - o surpriză plăcută

Veronica Camenschi, Valentina Lupu. Cetatea spirituală a şcolii

Maria Colătău. Adevărul şi speranţa bibliotecilor

Colecţii speciale, conservare şi restaurare

Aurelian Popescu. Starea de conservare a publicaţiilor din colecţiile bibliotecilor de învăţământ în contextul normelor europene în domeniu

Anca Râpeanu. Digitizarea patrimoniului ştiinţific şi cultural în ţările din sud-estul Europei

Mariana Iova, Raport pe anul 2005 al Comisiei pentru Colectii Speciale FABRI (prezintă Ştefania-Cecilia Ştefan)

Achiziţie şi dezvoltarea colecţiilor

Prezentare companie. Echipă, servicii şi oportunităţi de parteneriat. Prior Books la 12 ani de activitate

Viorica Iepureanu. Sistem Naţional Unitar de Informare şi Documentare Ştiinţifică şi Tehnică. Unificarea Sistemelor de Bibliotecă. Raport asupra criteriilor pentru achiziţia partajată

Roxana Buta. Deselecţia în bibliotecile contemporane

Cristina Chivu. Comerţul electronic şi pieţele virtuale de documente

Referinţe

Mariana Ianuş. Proiectul REM-RO - stadiul actual

Gina Enescu. Competenţa informaţională - condiţie şi premisă a integrării în Uniunea Europeană

Comunicarea documentelor şi împrumutul interbibliotecar

Simona Antonescu. Statutul bibliotecii şcolare şi promovarea lecturii

Gilda Drăgănescu. Etica comunicării în context european

Biblioteci medicale

Ioana Robu. Cea de-a 10-a conferinţă a Asociaţiei Europene a Bibliotecilor Medicale

Statistică şi evaluare

Viorica Onişoru. Propuneri de formulare specifice pentru bibliotecile din învăţământul preuniversitar

Ivona Olariu. [urmează să comunice titlul lucrării]

Adriana Szekely. Starea bibliotecilor universitare din România: studiu comparativ 2001-2004

Periodice

Viorica Sâncrăian. Cataloagele de publicaţii seriale: tehnologie şi cultură

Liana Miclăuş. Biblioteca de reviste electronice Regensburg

Maria Neamţu. Evaluarea revistelor ştiinţifice în sistemul Thomson ISI

Etichete: , ,

luni, septembrie 04, 2006

Conferinta ABIR 2006, precizari

Stimati colegi,

Revenim cu urmatoarele precizari pentru aceia dintre dumneavoastra care s-au inscris sa participe la Conferinta anuala a ABIR de la Timisoara (inscriere la: e-mail: doina.lica@bcut.ro sau tel.: 0256/494004).

Programul general cuprinde:

In prima zi a conferintei (20 septembrie) vor fi prezentate in plen un raport al Asociatiei si un document programatic privind situatia bibliotecilor din invatamant din Romania si se vor acorda distinctiile ABIR. Vor fi, de asemenea, cateva intalniri pe sectiuni.

In cea de-a doua zi (21 septembrie), vor fi dezbateri doar pe sectiuni (Catalogare, Informatizare, Dezvoltarea Colectiilor, Referinte, Comunicare, Statistica, etc., cu sustineri de lucrari sau prezentari ale unor invitati; de exemplu, va fi o prezentare despre accesul bibliotecilor la fondurile europene).

In cea de-a treia zi va fi organizata o excursie documentara la Biblioteca Universitatii din Szeged, in Ungaria (e nevoie de pasaport). Costul excursiei va intra in taxa de participare la conferinta care va fi de 500.000 lei vechi.

Va rugam sa precizati la inscriere unde doriti cazare si daca mergeti sau nu in excursia documentara.

Etichete: ,

eXTReMe Tracker