vineri, februarie 02, 2007

Constituirea ABR

Stimati colegi,

Deoarece aproape toata lumea considera ca a aparut momentul potrivit pentru constituirea unei asociatii profesionale unitare, in urma unei consultari largi cu bibliotecari din diferite tipuri de biblioteci, s-a ajuns la o formula care ni se pare adecvata. Beneficiind de experientele traite sau observate in ultimii ani in materie de viata asociativa (ABIR, ANBPR, FABR, ABBNR, etc.), consideram ca secretul succesului va fi realizarea unui echilibru optim intre o structura organizatorica bine articulata si o descentralizare care sa evidentieze particularitatile interne. Noua entitate este gandita ca o asociatie supla, modelabila, dar care sa fie in acelasi timp integrativa, astfel incat diferentele sa nu devina un factor de blocaj functional. Scopul noii asociatii este de a proteja cu mai multa forta interesele comune ale meseriei de bibliotecar si de a contribui la dezvoltarea profesiei.

Publicam propunerea de statut fata de care asteptam cu interes dezbateri, observatii si adaugiri coerente cu textul deja prezentat.

Potrivit statutului, noua asociatie urmeaza sa se numeasca Asociatia Bibliotecarilor din Romania (ABR).

ABR va fi compusa din:

-filiale teritoriale judetene conduse de Adunarea Generala a filialei si Consiliul de conducere alcatuit din trei membri: presedinte, vicepresedinte, secretar

-diviziuni specializate pe tip de biblioteca ( nationale, publice, universitare, specializate, scolare) conduse de un Birou de coordonare ales de membrii diviziunii si alcătuit dintr-un presedinte, un secretar si trei membri. Presedintii diviziunilor sunt automat vicepresedinti ai ABR. La inscriere in asociatie, membrii ABR vor opta pentru diviziunea din care vor sa faca parte. Veniturile provenite din taxele de inscriere si din cotizatiile membrilor diviziunii vor fi gestionate autonom de Biroul propriu de coordonare.

-sectiuni profesionale conduse de un Birou executiv (presedinte si secretar)

Organele de conducere ale ABR sunt:

- Adunarea Generala din care fac parte: membrii Consiliului de Conducere; membrii de onoare ai asociatiei; presedintii, vicepresedintii si secretarii filialelor teritoriale; presedintii si secretarii sectiunilor profesionale; membrii Comisiei de cenzori; reprezentanti ai diviziunilor asociatiei, intr-o normă de reprezentare de 1/10 din membrii lor.

- Consiliul de Conducere format din: un presedinte ales de Ad. Generala; cinci vicepresedinti, fiecare reprezentand cate una dintre diviziunile ABR; un secretar general, ales de Ad. Generala; un trezorier, ales de Ad. Generala; cinci dintre presedintii sectiunilor profesionale, alesi de Ad. Generala; opt membri, alesi proportional cu numărul membrilor inscrisi in asociatie, dar cel putin un membru pe diviziune, indiferent de numărul membrilor diviziunii.

- Biroul Executiv (presedintele, vicepresedintii, secretarul si trezorierul)

Constituirea noii asociatii se va face pe baza optiunilor liber exprimate ale celor care sustin un astfel de proiect. Speram ca aceasta initiativa sa se bucure de o adeziune cat mai larga in randul bibliotecarilor din toate tipurile de biblioteci, urmand sa avem in continuare relatii profesionale cordiale cu cei care vor avea puncte de vedere si optiuni diferite de cele ale viitorilor membri ai ABR.

ABIR, initiatorul acestei unificari, nu impune nimanui si nici nu face presiuni pentru inscrierea in noua asociatie. Cine doreste sa devina membru ABR este rugat sa completeze formularul de adeziune pe care il asteptam la adresa: ABIR, str. Boteanu, nr. 1, Sector 1, Bucuresti.

In curand, va fi gazduita pe site-ul BCU Bucuresti o sectiune speciala destinata constituirii Asociatiei Bibliotecarilor din Romania, sectiune in care se va face o prezentare mai detaliata a acestui proiect si unde va exista un formular interactiv de adeziune.

eXTReMe Tracker