luni, ianuarie 29, 2007

Sub povara cărţilor?

Aflându-ne, de fapt, sub bombardament informaţional, străduinţa noastră, a bibliotecarilor, de a atrage elevii spre lectura cărţilor, este tot mai dificilă.

Titlul activităţii propuse cu ocazia Zilelor Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare a primit un răspuns satisfăcător la final: una din eleve şi-a exprimat dorinţa de a deveni bibliotecar, altele două s-au oferit sa ajute în pauze la eliberarea cărţilor la domiciliu.

Au fost provocaţi la atelierul de lucru elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” şi de la Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sf. Iosif Mărturisitorul” tot din Baia Mare, în cadrul parteneriatului oficial pe care l-am stabilit între cele două biblioteci .

După iniţierea despre spaţiile din CDI, după cunoaşterea regulamentului, participanţii au aflat despre aranjarea documentelor în rafturi şi despre modalitatea de găsire rapidă a cărţii dorite.

Despre felul cum folosesc elevii mai mari CDI, cei 10 elevi au putut admira un produs final recent al clasei a XII-a B, intitulat „Poezia inscripţiilor argheziene”, fiind vorba de toate inscripţiile argheziene comentate de ei şi adunate într-o broşură. Au participat apoi la lansarea numărului 10, aniversar, al revistei liceului „Interferenţe”. Afişierul de la intrare este actualizat tot cu elevi şi cuprinde materiale despre „Românii supt Mihai Voievod Viteazul-120 de ani de la prima apariţie în volum”, precum şi un calendar UNESCO „50 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi”, al elevei Diana Vrabie din clasa a XI-a B. Alte două expoziţii realizate în luna decembrie, cu prilejul un proiect comun cu elevi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, „Pictură impresionistă” şi „ Beaux livres, belles lectures” au fost contemplate şi admirate de participanţi.

Cu acelaşi prilej au fost invitate să participe cu o expoziţie de carte colegele bibliotecare de la CCD Maramureş. Fiind vorba de carte didactică, standul a fost vizitat atât de elevi, cât şi de părinţi şi profesori.

Cercetarea cărţilor special alese pentru discuţiile de la masa rotundă, le-a trezit interesul despre alcătuirea lor, despre conţinut (erau din domenii diferite) şi au realizat că toate proiectele colegilor mai mari pe care le-au admirat cu sinceritate , au fost posibil de realizat, în primul rând pentru că au cercetat şi au citit mai multe cărţi şi apoi s-au folosit de tehnologia existentă pentru prezentări, expuneri.

Baia Mare, 29.01.2007

Diana Ionescu,

prof. bibliotecar la Colegiul Naţional

„Vasile Lucaciu”



eXTReMe Tracker